Preskoči na vsebino


 

URŠKINO LETO 2019 V GRGARJU

 

Junijske sobote leta 1539 se je pastirici Urški Ferligoj prikazala na Skalnici Mati Božja in ji naročila, naj pove ljudstvu, da ji na gori postavi cerkevin jo prosi milosti. Leta 2019 mineva 480 let od prikazanja.

Urška Ferligoj se je rodila in živela v Grgarju v najstarejšemu delu vasi, ki ji domačini pravimo Vas. Njena rojstna hiša je bila na mestu današnje Piskove domačije. Urška je bila pastirica in je svoje ovce pasla po pobočjih hriba nad vasjo. Pastirica je Marijino naročilo najprej povedala doma, potem se je podala na pot v okoliške kraje in v dolino. Oblasti so jo trikrat zaprle, a se je vedno čudežno rešila ...

Že leta 1544 je na gori stala cerkev. Od tedaj sta Sveta Gora in Grgar zgodovinsko in duhovno povezana.

Leta 1931 so v Grgarju ob župnijski cerkvi sv. Martina na zunanji strani prezbiterija Urški postavili nagrobni spomenik s poslikavo goriškega slikarja Clementa del Nerija. Zapisali so: »Po izročilu je tu pokopana pastirica Uršula Ferligoj, kateri se je leta 1539 prikazala Mati Božja.«

Ob 400. obletnici prikazanja, leta 1939, so pred Piskovo hišo v Vasi Urški postavili spominsko kapelico s poslikavami, ki jo je blagoslovil tedanji goriškiškof Margotti. Takrat je bila v Vasi velika slovesnost. Dolga procesija ljudstva se je vila od kapelice do cerkve, kjer je bila slavnostna sveta maša. Kljub fašizmu in prepovedi maternega jezika sta odmevali slovenska molitev in slovensko petje.

V Grgarju starši svojim otrokom iz roda v rod pripovedujejo o pastirici Urški. Pred desetimi leti, leta 2009, ob praznovanju 470. obletnice prikazanja smo v Grgarju jubilej obeležili z osrednjo versko-kulturno prireditvijo v Vasi pred Urškino kapelico. Iz tega spomina je vzniknila pobuda za URŠKINO LETO 2019. Oblikovala se je delovna skupina v okviru Župnije Grgar, ki je oblikovala celoletni program.

Projekt Urškino leto 2019 bomo izvedel v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom na Sveti Gori, s Krajevno skupnostjo Grgar in vsemi krajevnimi društvi. Načrtujejo se naslednji dogodki: revija otroških in mladinskih cerkvenih pevskih zborov, lutkovna predstava o Urškini zgodbi, gledališka predstava o Urški Ferligoj in petje cerkvenih pesmi domačega in gostujočega cerkvenega zbora v Vasi ob kapelici Urški Ferligoj, odprtje Urškine poti in prvi pohod po Urškini poti, odprtje mozaika ob Urškinem grobu, dobrodelni koncert Gorske Karitas in literarni večer s pesnikom frančiškanom Pavletom Jakopom.

 

SPONZORSTVO / DONATORSTVO

 
Urškina tematska pešpotV soboto sveto je biloŠmarnicePesem je dar