Preskoči na vsebino


 

ORATORIJ GRGAR 2020

 

»Zaupam«

 

Po več kot desetletju smo zopet obudili oratorij v Grgarju. S skupnimi močmi smo premagali veliko ovir. Kljub virusu, ki nam grozi in stiski časa pri pripravah, smo oratorij uspešno izpeljali. Odločili pa smo se, da ga iz varnostnih razlogov prestavimo iz predvidenega avgustovskega termina na termin v začetku julija.

Prvi dan je bil za vse nekaj novega, tako za animatorje, kot tudi za otroke. Ob začetku dneva smo z molitvijo prosili blagoslova za dober dan in se zahvalili za vse kar že imamo. Brez oratorijske himne seveda ne gre, zato smo se jo hitro naučili. Ob prepevanju le-te pa smo oratorijsko zastavo dvignili visoko v zrak. Skozi vse dni so nam animatorji uprizorili zgodbo o kraljici Esteri, ki nam je vsak dan podala novo temo. Prvi dan smo govorili in spoznavali lepoto, tako notranjo kot zunanjo. Drugi dan je bila glavna tema odgovornost, s katero smo otroke spodbudili, da se zavedajo tudi svojih dolžnosti. Zadnji dan je prišla na vrsto hvaležnost, z njo so otroci spoznali, kaj je zares pomembno. Ob temah smo se tudi animatorji naučili veliko od otrok.

Vsak dan nam je po odigrani igri pater Bogdan Knavs namenil nekaj spodbudnih besed, animatorji pa smo oblikovali kateheze in vodili otroke skozi pogovor ob dejavnostih. Bili smo prijetno presenečeni nad sodelovanjem otrok in tudi sami smo se česa novega naučili.

Po odigrani zgodbi in katehezi so se skozi vse dni odvijale različne delavnice. Pri delavnicah so otroci izdelovali različne izdelke in ustvarjali – kraljevi nakit, izdelali so si relief, poslikali lončke ter si izdelali oratorijske majčke. Igre v popoldanskem času pa so bile namenjene sprostitvi in veselju otrok. Le-te so bile vodene s strani animatorjev in otrokom zelo zanimive (reševali so uganke, razpletali vozle, ugibali na inštrumente zaigrane pesmi…). Najbolj pa so jih navdušile vodne igre.

Največji izziv smo premagali zadnji dan, ko smo se pogumno podali na pohod na Sveto Goro. Na vrhu so animatorji odigrali zadnji del zgodbe, potem pa smo se podali na lov za skritim zakladom. Zadnje moči smo porabili za spust nazaj do Grgarja, kjer nas je pričakal sladoled in nas posladkal.

Ob zaključku oratorija se želimo zahvaliti domačemu župniku Evgenu ter patru Bogdanu Knavsu za spodbude ter vsakršno pomoč, podporni ekipi animatorjev za nasvete in pomoč pri izvedbi ter vsem dobrotnikom, ki so nam nesebično priskočili na pomoč z materialnimi sredstvi. Vsem iskrena hvala.

Želimo si, da bi nam oratorijska doživetja dajala moči in zagona za premagovanje nadaljnjih ovir in pogum za ustvarjanje lepega naprej.

 

Ekipa animatorjev oratorija v Grgarju

Luka, Anita, Evelin, Žan, Ema, Lara Č., Lara P., Martin, Miha, Hana, Patricija, Matevž, Polona, Sara B., Sara B., Anja