Preskoči na vsebino


 

ŠMARNICE - MESEC MAJ

 

Dogajanje v Urškinem letu 2019 se je v maju nadaljevalo. Otroci so se pridno udeleževali večernih šmarnic. Vsak petek je bila sveta maša in šmarnično branje pred kapelico Uršule Ferligoj v Vasi. Prihajali niso le otroci, ampak pa tudi odrasli župljani in verniki od drugod; nekatere none so iz Šempetra pripeljale svoje vnuke.

Zaključek šmarnične pobožnosti je bil v petek, 31. maja, na župnijskem vrtu. Naša župnika g. Evgen Gantar in g. Dolfi Šavelj sta darovala sveto mašo sredi pomladnega rastja trav in dreves. Vrt so napolnili otroci, mnogi starši in tudi letošnji birmanci, kajti v nedeljo jih je čakala sveta birma.

Po sveti maši je bila naša gostja ilustratorka Silva Karim iz Ajdovščine s svojim papirnatim gledališčem kamišibaj. To je japonska umetniška oblika pripovedovanja zgodb (kami – papir, šibaj – gledališče), ki tudi v Sloveniji navdušuje umetnike – ilustratorje in pripovedovalce – ter številne gledalce in poslušalce. Prav za otroke v Grgarju in za poklon Urškinemu letu je gospa Karim ustvarila gledališko predstavo Pastirica Urška, ki je v Grgarju doživela premierno uprizoritev.

To majhno, nepoznano gledališče z menjavami slik oz. ilustracij v lesenem odrčku (butaj), s katerim smo se srečali prvič, pospremljeno z lepo, živo besedo, nas je vse prisotne navdušilo.

Lepšega zaključka šmarnic si nismo mogli predstavljati!

 

                                                                                                       Justina Doljak